ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 3CUSHIONS from 1984 till 1987

Posted by George Sakkas on facebook
October 6, 2021

ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ….3CUSHIONS from
1984 till 1987.
*1984.Από αυτήν την πρώτη διοργάνωση της ΕΦΟΜ θα κρατήσουμε κυριως τον τελικό, για πολλούς λόγους…
Η παρουσία εκει του Λευτέρη Κορνηλακη αποτελεί έκπληξη, και μου επιτρέπει να αισιοδοξώ ότι θα κερδίσω και το τρίτο τουρνουά του Τριαθλου που διοργανωθηκε προς τιμήν του Χάρη Γλενη.
Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος εάν αντίπαλος μου ήταν ο Κωστας Παπαγεωργιου, ο Γιάννης Κρικελας, ή ο Βασίλης Ηλιόπουλος που ήταν σε φόρμα εκείνα τα χρόνια…
Στο “Κουρδιστο Πορτοκαλι” στους Αμπελόκηπους η διοργανωση, σαραντα καραμπόλες η απόσταση, πολλά τα ματς…
Στο πρωτο, αντίπαλος μου ειναι ο Μέμος Ιωάννου της Εθνικής του μπάσκετ, πραγματικά χαρισματικός μπιλιαρδορος, από αυτούς που δυναμώνουν την θεωρία όσων πιστευουν ότι το εμφυτο, το εκ γενετής ταλέντο της σφαιρησης είναι ενα και κοινό για ολα τα σπορ!
Μετά από πολλούς αγώνες, και αφού ο πολύ αξιολογος Άρης Μουτζουρης εχει φροντίσει να καπαρωσει την τρίτη θέση, πριν τον τελικο έχουν αποσυναρμολογηθει σχεδόν όλα τα μπιλιαρδα, και ο τεραστιος χώρος έχει μεταβληθεί σε …..βασιλική αίθουσα συνεστίασης!
Καλεσμένος, όποιος υψηλα ισταμενος θα μπορουσε από το πόστο του να βοηθησει το άμοιρο σπορ, μήπως και “ξεκολλήσει” από την παραγνώριση…
Ο Γιώργος Σαρελης ηταν ο ιδιοκτήτης του “Κουρδιστου”. Δεν θυμάμαι να δίστασε ποτέ, οταν έπεφτε στο τραπεζι θέμα βοήθειας προς το μπιλιάρδο, είτε με αντάλλαγμα καποια διαφημιστική πινακίδα, είτε όχι…
Μια ομάδα επαγγελματιών μου ζητά να χάσω για να ….διασκεδασουν οι καλεσμένοι, πράγμα που μου είναι αδύνατον να δεχθώ..
Με την στήριξη του Βαγγέλη Αρτινοπουλου κερδίζω τον τελικό με συνοπτικές διαδικασιες, με μόλις μία ή δύο στεκιές κάτω από το 1.000 μουαγιεν, πραγμα που για τότε ήταν… εξωπραγματικο!
*1984-85 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο
“Lucky man” , Πανόρμου και Αχαΐας στους Αμπελόκηπους, ιστορικη αίθουσα ιδιοκτησίας του περίφημου Δημήτρη Γαληνού.
Α.Ο. Αμπελοκήπων ο διοργανωτής, 40 καραμπολες η απόσταση, και η αίθουσα γεμάτη κόσμο που αποδείκνυε ότι οι 3σποντες ήρθαν για να μείνουν….
Ο κόσμος αυτός δεν εμοιαζε στην βάση του και πολύ με τον κόσμο των παιγνιδιων του σερί!
Πιο επαναστάτες, πιό ζωντανοι, πιό φασαριοζοι με λίγα λογια…
Η φύση του παιγνιδιού;
Θα δούμε ακομα πιο έντονο αυτο το φαινόμενο μετά από λίγα χρόνια, στην ραγδαία άνοδο του Αμερικανικου μπιλιαρδου του 1991.
Ο Άρης Λάμπρου τερματίζει στην τέταρτη θέση, αφού με αποκλείει μάλλον απρόβλεπτα στο τελευταίο νοκ άουτ…
Έχω προλαβει να “γραψω” 1.025 ειδικό μέσο όρο, Πανελληνιο ρεκόρ που έμεινε ζωντανό μέχρι το 1988.
Λίγοι μπορούν να πιστέψουν ότι ο Παπαγεωργίου δεν θα είναι ο πρωταθλητής….Και όμως θα τερματίσει τρίτος, γνωρίζοντας την ήττα από τον εξαιρετικό Γιάννη Κρικελα, που ομως στον τελικο, σε ατμόσφαιρα κυριολεκτικά Θύρας 13, θα υποκύψει στον ορμητικό, μποέμ, και ευνοούμενο της κερκιδας Βασίλη Ηλιοπουλο!
Η νίκη αυτή του τοπικου ήρωα, του πρώτου επίσημου Έλληνα πρωταθλητή στις 3σποντες, θα μείνει στην ιστορια, σαν η νύκτα που ένας χώρος αγώνων του ευγενούς αθλήματος του μπιλιαρδου, μόνο …φωτιά δεν πηρε!
* 1985-86 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο
“Free time”, Ιεροσολύμων 24, Πλατεία Αμερικης – Πατήσια, αίθουσα ιδιοκτησίας του εξαιρετικού κυρίου Μίμη Τσούμπελη.
Μια από τις δύο “εδρες” μου, μαζί με το “39”, τουλαχιστον για μέχρι τα 23 μου χρόνια…
Αστερας Πατησίων ο διοργανωτής Σύλλογος, 40 καραμπόλες η απόσταση, σε αυτο το σαλόνι μπιλιαρδου που αποδειξε εκείνες τις μέρες, την μεγάλη του παραγωγή σε 3σποντίστες!
Πέντε παίκτες του Αστέρα Πατησίων, στην πρώτη 8αδα της Ελλάδας!!!
Ένας θρίαμβος για τον Ηλία Ραμμο, τον Γιάννη Αναγνωστοπουλο, και κυρίως βέβαια τον Πρωταθλητή Γιώργο Μαρανή, τρία σπουδαία παιδιά που μαζι τους ξεκινησα το μπιλιάρδο 45 χρόνια πριν….
Βέβαια πρώτος αλλά με συμμετοχή εκτός συναγωνισμου, ήταν ο Γιαπωνεζος Shon Nishimada.
Ο Shon που ζούσε τοτε στην Ελλάδα, ηταν πολυ αγαπητός σε όλους μας, τόσο πολυ που κανείς δεν μπορούσε να του αρνηθεί συμμετοχή στο Ελληνικό πρωτάθλημα(!)
Η παρουσία του στην Ελλάδα επηρέασε πολύ θετικά την εξέλιξη της τεχνικής μας στις Τρισποντες…
Στο πρωτάθλημα αυτό, δεν ήμουν παρών καθότι στις ίδιες ημερομηνίες έπαιζα Πανευρωπαϊκό “Ελευθερο” στην Lyon.
Επίσης και στο επόμενο, του 86-87, εντελώς συμπτωματικά δεν ήμουν παρών αφου επαιζα στην Lerida της Ισπανίας Πανευρωπαϊκό Cadre 71/2.
Εννοείται, ότι οι περιγραφες που σας δίνω προέρχονται από τον απόηχο των τουρνουά.
*1986-87 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο
παλιό Champion club, στην Κων/νου Παλαιολόγου, στην είσοδο της πλατείας της Νέας Σμυρνης.
ΑΣΕΜ Ν. Σμύρνης ο διοργανωτής σύλλογος, 40 καραμπόλες η απόσταση, Άγγελος Βασσαλος ο ιδιοκτήτης, παλιός παίκτης του σερι με πολύ σημαντική συμβολη στην καλή εικόνα του αθλήματος, Καί μέσω της ιδιαίτερα προσεγμένης αίθουσας του, αλλά Καί μέσω του σπουδαίου γιού του.
Ο Γιάννης, μετα τα Μέσα της δεκαετίας του 90′, ηταν πολυπρωταθλητης του Αμερικάνικου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, πολυπρωταθλητής στους Νεους και όχι μόνον.
Ευγενης, με καθαρο πρόσωπο και ευφράδεια λόγου, ήταν σπουδαια
διαφήμιση του μπιλιάρδου για πολλά χρονια.
Οι αγώνες έχουν και πάλι επιτυχία!
Οι θεατές ειναι τόσοι πολλοί, που δεν μπορούν καν να κινηθουν μέσα στην αίθουσα…. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να εμποδίσει τον Άρη Λάμπρου!
Ο “γιατρός του μπιλιάρδου”, όπως τον παρουσιάζουν οι αθλητικές εφημεριδες, (αφού φοιτησε, ασχέτως εάν δεν ακολουθησε την Ιατρικη), θα αρκεστεί στην τρίτη θέση.
Ο Κώστας Παπαγεωργίου όμως, είναι στον τελικο, και φαίνεται ότι αυτήν την φορά θα δικαιωθει για όλα αυτά τα χρόνια προσφοράς και ανωτερότητας.
Δεν έχει την ίδια γνωμη όμως ο σκληροτράχηλος “παλιος” Μιχάλης Μπιτζας.
Το πρωτάθλημα έγραφε το όνομα του!
Μολις αντιλαμβάνεται ότι το ματς “στραβωνει” για τον Κωστα, η εμπειρία του τον βοηθά να πιστεψει ότι μπορεί, και τα καταφερνει!
Στα παραλειπόμενα της ιστορίας του αθλήματος έχει μείνει, το ότι όταν στο φοτο φινις είχε 2-3 απανωτές ευνοϊκές φάσεις, έκλεισαν τα φώτα, και άρχισε να ουρλιάζει ο συναγερμός!
Σχεδόν αμέσως μετά την μεγάλη επιτυχία του, ο Μιχάλης Μπιτζας σταμάτησε να ασχολείται αγωνιστικά με το σπορ, αφιερώνοντας πλεον όλον τον ελεύθερο χρόνο του, αυτοβουλα και με δικά του εξοδα, στο να επισκέπτεται κάθε Δήμο και Κοινότητα, με σκοπό να πείσει για την Παιδαγωγική και Αθλητική αξια του Μπιλιαρδου…
Κάπως έτσι περιγράφεται κυριοι ο έρωτας της “παλαιάς σχολης” προς την…… επιτραπέζιον σφαιρησην!!!
ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ….
ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, Ή ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ” ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ ΡΑΜΜΟΣ.