Posted by George Sakkas on facebook
October 10, 2021
SINCE GREEK FEDERATION WAS ESTABLISHED…… PART 3
3 CUSHIONS from 1987 till 1989
1987-88 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 3σποντες, στο σαλόνι μπιλιάρδου του Free time, και φυσικα πάλι την διοργανωση αναλαμβάνει ο τοπικος “Αστερας”.
Σαραντα καραμπολες η αποσταση, και οι επιδόσεις ξαφνικα ανεβασμένες από πολλους…
Οι τρισποντες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των μπιλιαρδόρων Πανελλαδικά πλέον.
Αξιόμαχοι παίκτες ξεφυτρώνουν από κάθε συνοικία….
Αυτό το καινούργιο κύμα έχει σαν βάση του παίκτες που έπαιζαν “Ελεύθερο ” μέχρι χθες, αλλα το παιχνίδι τους βασίζονταν πολύ στις ανοικτές, στις μακρινές καραμπόλες.
Αυτοί οι παίκτες βλέπεις, απλως χρειάζονταν ειδίκευση και εμπειρία για να διακριθούν στις όχι και τόσο μεγάλες απαιτήσεις της εποχης…
Το πάθος για το μπιλιάρδο οριζε την ζωή τους έτσι κι αλλιώς, ήταν αξιολογοι χειριστές στεκας, ειχαν εξοικείωση με τα υλικά και το στρες των αγώνων.
Είχαν επισης έτοιμο τον μηχανισμό, το σημάδι, και την μεγάλη κίνηση του δεξιου-οι δεξιοχειρες- χεριου.
Στην επιστροφή μου στις 3σποντες μετά το 1984, δεν θα δυσκολευτω να φτάσω στον τελικό την ώρα που τα δύο φαβορι
“σφάζονται” για το ποιος θα με …παραλάβει!
Είχα επαφή με το παιγνίδι αυτο ήδη από το 1979, όταν στις εξόδους από το στρατόπεδο του Μεγάλου Πεύκου, πηγαινα απευθείας(!) στο τρισποντικό Free time, χωρίς καν πρώτα να αλλάξω τα στρατιωτικά ρουχα!
Επισης καί στο καθημερινο μου πακετο προπόνησης για το σερι, σε όλη την δεκαετία του 80′, ειχα συμπεριλάβει 25 στεκιες τρισποντες, ανεξάρτητα αν έβγαζα συνολικα 10 ή πολύ σπανια 40 καραμπολες, απλά αποφεύγοντας τις ιδιαίτερα….δυναμικες λύσεις για ευνόητους…ελευθερίστικους λόγους!
Ο μεγάλος Κώστας Παπαγεωργίου, έχοντας τον κόσμο με το μέρος του είναι καταιγιστικoς, και παρά το ότι ο Shon Nishimada αντιστέκεται με δύο σερί των εννέα καραμπολων, περνά στον τελικο.
Ο αγώνας μας έγινε στο πρώτο μπιλιαρδο όπως κατέβαινες από την είσοδο, με τα 18 αποκλεισμένα απο τον κόσμο σκαλιά…
Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης και οι συνειρμοί που θα δημιουργούσε, ήταν φαίνεται σοβαρό θέμα για τον παλιο και τον νεο κοσμο του αθληματος.
Ο τελικός ομως δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφου ο Κώστας προηγήθηκε πολύ γρήγορα δέκα καραμπόλες, και κράτησε την διαφορά μέχρι το τέλος…
Πρέπει να σας πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι παρά την ήττα συγκινήθηκα για την δικαιοσύνη που είχε αποδοθεί, και για την αποθέωση που γνώρισε εκείνο το βράδυ ο παλιός φίλος του πατέρα μου από τον ναό του μπιλιάρδου της Κωνσταντινούπολης….
Το τριώροφο “Luxemburg” του Αλέκου Τσαγκοπουλου και του αδελφού του στο Πέρα…
Αληθεια είναι ότι αυτός ο ένας και μοναδικός Πανελληνιος τίτλος της ζωης του Κώστα Παπαγεωργίου δεν μπορούσε να περιγραψει την αληθεια για την απόστασή του από εμας εκείνα τα χρόνια..
Ευτυχώς, με αυτήν την νίκη, και κυρίως χάριν στο υψηλό για το τότε επιπεδο, 0.840 γενικό μέσο όρο, πήρε το δικαιωμα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό του 1988 στο Vejle!
Ο κανονισμός της ΕΦΟΜ, ζητούσε από τον πρωταθλητη, να πετυχει μίνιμουμ 0.800+ για να μας εκπροσωπήσει διεθνως, και μάλιστα ιδίοις εξόδοις…
Τα χρήματα για το πολυ ακριβό ταξίδι του στην Δανια συγκεντρώθηκαν από φιλους, ενώ ο Κωστας προσπαθησε να προετοιμαστεί ψυχολογικά για μαχες με τον νέο κροταλία της διεθνούς σκηνής Σουηδο Torbjorn Blomdahl, τον με συμβόλαιο BWA, και πρωταθλητή κόσμου στο Artistic, Βελγο Raymond Steylαerts, τον μετέπειτα γνωστό μας γιατρο, Πορτογαλο Jorge Theriaga, και τον Ιταλο Antonio Oddo, δικηγόρο από το Παλέρμο, παίκτη του σερί…
Η κρυαδα του πρώτου τουρνουά εκτός Ελλάδος με αντιπαλους έμπειρους και δυνατούς, παράλληλα με το ότι δεν ειχε
συνοδεία και την δυνατοτητα να
συνεννοηθεί σε ξένες γλωσσες, ήταν δυστυχώς εμπόδια αξεπέραστα για τον δάσκαλο…
Σε αυτήν την μια και μοναδική διεθνή εμπειρία του, χωρίς νίκη τερμάτισε πέμπτος στον όμιλο, προτελευταίος στην γενική καταταξη, με συντελεστή σετ 2/12, και τον πολυ φτωχό για αυτόν 0.659 μέσο όρο..
Ήταν παντως ο πρώτος Έλληνας στην μικρή μας Ιστορία που έλαβε μέρος σε Πανευρωπαϊκό 3σποντων, το οποίο τελικα κερδισε ο Torbjorn Blomdahl με φιναλίστ τον μυθικό Reymond Ceulemans, τρίτον τον Chris van der Smissen,, και τέταρτον τον Reymond Steylaerts…..
* 1988-89 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 3σποντες, “Πήγασοs” ο διοργανωτής, φυσικά στο “Lion’s” η διοργάνωση, 40 καραμπόλες η απόσταση, και οι παίκτες παρουσιάζονται πιό δυνατοί παρά ποτέ σε επιδόσεις!
Εβδομάδες πριν έχουμε νεο-συντριπτικο ρεκόρ συμμετοχών στις μικρες κατηγοριες…
Δεν παίζω τίποτα από αυτά που ονειρεύομαι, αλλά πάντως προκρινομαι άνετα από τις διαδικασίες των ομίλων…
Ηδη από τον ημιτελικό, οπου ξεπερνώ και το εμπόδιο του πολύ μαχητικού φίλου και συχνού επισκέπτη του βάθρου Άρη Λάμπρου, ξέρω ότι τα καταφερα!
Ο λόγος είναι ότι ο Shon Nishimada, παίζει οπως παντα εκτός συναγωνισμού, και είναι στον άλλον ημιτελικό, κοντρα στον αξιόμαχο Λάμπρο Τσάβαλο που δεν θα μπορέσει να κάνει την εκπληξη….
Κρύο τουρνουά …
Ο Σων ειναι γόνος εύπορης οικογενειας του Τόκυο, περνά….αφασιακά τις χρονιές του κυρίως στην Ελλάδα, λιγότερο στην Ιταλία, και ελάχιστα στην Ιαπωνία όπου ομως εκει συχνάζει στην ιδια Λέσχη με τον διεθνή σταρ Yoshio Yoshihara …..
Οι Ιάπωνες εκείνη την εποχή, τουλάχιστον σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, είναι πρωταθλητες κόσμου!
Φαντασθείτε επισης οτι απο την πρώτη δεκάδα της επαγγελματικης BWA, οι τρεις- τέσσερις θέσεις τους ανήκουν!
Ο Σων εχει αποκτήσει πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες γνώσεις, από αυτές που σου ανοίγουν και σου απελευθερώνουν το μυαλό, και τις μοιράζεται με όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη ευχαρίστηση…
Επισης, αυτος ο ασυνήθιστος Ιάπωνας θα κατακτησει έναν απίστευτα υψηλό μέσο όρο ….κατανάλωσης ούζου με καυτο(!) νερο , και παράλληλα θα είναι ο πρώτος ο οποίος μετά από 8ωρες προπονήσεις έπεφτε κανονικά και κοιμόταν σε γωνιές της Ακαδημιας και του Λαιονς!!!
Εξ αυτου, ένα σημείο του Λαιονς έμεινε για παντα στην ιστορια σαν “το σπίτι του Σων”…
Πέρα από την πλάκα που κάνουμε γιατι είναι γνωστό ότι θα διασκέδαζε και τον ίδιο, οι δικές μας τρισποντες του οφείλουν πάρα πολλά…
Μπιλιαρδικά, εδώ στο Lion’s του 1989 εχει βελτιωθεί πολυ, θα είναι ο πρώτος που θα φθάσει τον Γ.Μ.Ο. ψηλα στο 0.910, και εγώ θα προσπαθήσω με αγχος και αγωνία να διατηρήσω κυριως τον δικό μου πάνω απο το 0.800(0.813 τελικα), ώστε να βγάλω εισιτήριο για το Πανευρωπαϊκό…
Στο Viersen της Γερμανίας, στις 16/3/1989, θα συναντήσω λίγους από τους φιλους μου από τα παιγνίδια του σερί…. Muller, Stenzel, Zanetti, Grethen…
Άλλος ο κόσμος εδώ…άλλοι ηταν οι καρχαρίες!
Κάνουμε το ταξίδι μαζι με τον Άρη Λάμπρου και ερχονται τα πάνω κάτω!
Μαύρες γάτες!
Blomdahl το κερδίζει και πάλι, αλλά όχι ο Torbjorn….αλλά o Lennard…. o πατέρας του(!), σε τελικό με τον τύπο με το ατελείωτο χιούμορ, και τις πιθανές Ελληνικές ρίζες, τον Richard Bitalis που το φύσαγε και δεν κρύωνε, και επί πλέον θα έπρεπε να υπομένει για πολλά χρόνια το οξύ χιούμορ του Lennard!
Όσο για εμένα, με Chris Van der Smissen, Dieter Muller, Rini Van Bracht στον όμιλο, έξω απο λιγα νικηφόρα σετ(4/12), δεν πηρα …ανάσα!
0.735 το γενικό μου, θέση μου η προτελευταια, απλα εδινε λιγες ελπίδες για το μέλλον το 1.153, ο Ειδικός μου.Μεσος Όρος..
Όμως ακριβώς δεκα χρόνια αργότερα, μαζι με τον ΝίκοΤρεμουλη, θα παιρναμε την ρεβάνς από αυτήν την πόλη, και απο το επιβλητικό Festhalle της!
Τέταρτοι στο Παγκόσμιο Εθνικών Ομαδων!!!
Μια γερή διεθνής έκπληξη!
Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες κατηγορίας ανδρών, έπαιζαν σε Παγκόσμιο, ημέρα Κυριακή…
ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ….
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΤΟΥ 1995, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, “DREAMS BILLIARD CLUB”
Ο ΑΕΊΜΝΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, VEJLE 1988. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΤΡΙΣΠΟΝΤΩΝ…