Finding the lost archives of Greek Federation’s starting years PART II

Posted by George Sakkas on facebook
November 19, 2021

Finding the lost archives of Greek Federation’s starting years…
CADRE 71/2 from 1984 till 1990.
PART II
Με μόνο δύο χρόνια διαφορά από της Ισπανίας, δέχομαι νέα πρόταση για Πανευρωπαικο, αυτην την φορά από το Wijchen της Ολλανδίας…
Τίποτα άξιο λόγου σε επιδόσεις, 21.22 Γενικό, ότι νίκη έπρεπε να κάνω την έκανα, όχι όμως και απέναντι στον Γάλλο Ibrahim Djoubri.
Παίζω χωρίς να… παρευρίσκομαι στο ματς.
Έχουμε ηδη προκριθεί και οι δύο στην οκτάδα, όμως το ματς αυτό δυστυχως θα αποφασίσει για πολλά και σημαντικά…
Για αρχή η ήττα με πετά επάνω στον F. Caudron που παραλίγο να μην με αφήσει να παίξω καθόλου (237 στην πρώτη στεκιά), και με περιορίζει σε ένα ματς για την 7η θεση, με τον…. συμμαθητή μου Zoltan kovacs, τον οποίο και κερδίζω…
Στην λήξη του, δέχομαι ασυνήθιστα πολλά, και εγκάρδια συγχαρητήρια από διοικητικούς και επίτροπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που μόλις έχουν βγει από συμβούλιο… Τα νέα είναι ανατρεπτικά μεν, τιμητικά δε για εμένα….
Μου ανακοινώνουν off the record, οτι αποφάσισαν να κάνουν open τα Πανευρωπαϊκά του σερι, και να δώσουν, για πρώτη φορά χρηματικά έπαθλα! Μέχρι τότε μόνον ένας ή δυο παίκτες από κάθε χώρα μπορούσαν να λάβουν μέρος στους μεγάλους αγώνες, και μέχρι λίγα χρόνια πριν, εάν κέρδιζες το οποιοδήποτε ποσό από το μπιλιάρδο, έχανες ισόβια την φίλαθλο ιδιότητα και το δικαίωμα συμμετοχής σε πρωταθληματα!!!
Εξαιτίας των κανονισμών της εποχής, ταλαιπωρήθηκαν ακόμα και κάποιοι από τους “πατέρες” του σύγχρονου μπιλιάρδου, όπως ο Emil Waflard και ο Jean Marty…
Σε αυτό το νέο σύστημα θα υπήρχαν λέει, επτά προσκεκλημένοι παίκτες συν ένας από την εκάστοτε διοργανώτρια χώρα, και αφού εγώ ήμουν έβδομος καί σε αυτό το στυλ του σερι, είχα ήδη εξασφαλίσει την έβδομη -στην χειρότερη περίπτωση- θέση!
Καλά τα νεα, παρά το ότι τα Soren Sogaard, τα μπιλιάρδα στα οποία παίξαμε σαν Εθνική στην Δανία την ίδια χρονιά, μου είχαν γίνει εμμονή…
Όμως το γράμμα που άφησε ο ταχυδρόμος στην πόρτα μου στο τέλος του καλοκαιριού του 1990 έλεγε άλλα…
Ότι ήμουν όγδοος, πρώτος αναπληρωματικός, και την προνομιούχο εβδομη θέση είχε πάρει ο Djoubri, ο παίκτης που είχε να επιδείξει μία έκτη θέση στο 71/2, και τίποτα στα υπόλοιπα τέσσερα στυλ!
Θα παίζαμε λέει στα δύο νικηφόρα σετ… 100 καραμπόλες στο Ελεύθερο, 50 στην σπόντα, 75 στο 47/2, και 60 στα δύο δύσκολα κάδρα…
Αδιανόητο… σαν να λέει κάποιος ότι πλέον στους Ολυμπιακούς, θα τρέχουν τριάντα μέτρα αντι για “κατοστάρι”, για να έχει πιο πολύ… πλακα!
Και για ποιό λόγο τόσα χρόνια προσπαθούσαμε να κάνουμε σερί, στα παιγνίδια του…. σερί;
Ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, θα μπορούσε πλέον να χάσει σε ένα ματς από εκατοντάδες τύπους , που απλά μπορούσαν να κάνουν πχ, εκατό καραμπόλες σερι στο Ελευθερο!!!
Τι είχαν στο μυαλό τους οι διοικητικοί όταν έπαιρναν αυτήν την απόφαση;
Το να απολαύσουν το θέαμα των ιδρωμένων, σε κρίση πανικού σταρ, που… τολμούσαν και τούς έκλεβαν την δόξα τόσα χρόνια;
Όμως οι κολοσσοί στην πλειοψηφία τους δεν θα ακολουθούσαν αυτήν την φαρσοκωμωδία, τα τουρνουά θα έμεναν χωρίς… πριμαντόνες, και ό,τι αριθμούς και αν αντιπαραθέσει σήμερα η CEB προσπαθώντας να πείσει για την επιτυχία και το… σοφόν του τότε επιχειρήματος, η αλήθεια δεν θα παύει να είναι ότι καταδίκασε σε ανυποληψία αυτά τα υπέροχα εγκεφαλικά παιγνίδια, που εξίταραν τον κόσμο του μπιλιάρδου επί έναν αιώνα…
Από περιέργεια πιο πολύ, τηλεφώνησα στους ίδιους διοικητικούς που προ μηνών μου είχαν ανακοινώσει τα… ευχάριστα!
Υπήρξε λέει στο Συμβούλιο, μεγάλη πίεση από πλευράς ενός ισχυρού μπιλιαρδικά κράτους ώστε να μην μετρήσουν οι πρόσφατες κατατάξεις, αλλά η… αξία των επτά σημαντικότερων χωρών, ανάλογα με το κύρος και την προσφορά τους στο άθλημα!!!
Ο Θάνος Ρουφος που, εαν ήταν εκεί θα το παλευε, είχε δυστυχώς παραιτηθεί από την ΕΦΟΜ…
Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο…
Ξαφνικά τίποτα δεν ήταν όπως πριν, όχι μόνον για εμένα, αλλά και για πολύ, πολύ κόσμο σε όλη την Ευρώπη…
Όλοι εμείς που διαλέξαμε για την ζωή μας τα στυλ του μπιλιαρδου που θύμιζαν σκάκι αλλα είχαν εκτελεστικές απαιτήσεις ακρίβειας χειρούργου, έπρεπε στα καλά καθούμενα, να αποφασίσουμε στα γρήγορα…
Τρίσποντες με την επαγγελματική BWA;
Τρίσποντες με CEB/UMB;
Παιγνίδια του σερί σε στυλ Ρώσικης ρουλέτας με CEB;
Ή παιγνίδια του σερί σε στυλ παίζω… μόνος στο σπιτι;
Της συντριπτικής πλειοψηφίας η απόφαση ηταν να ακολουθήσουν τις τρίσποντες… Την ίδια απόφαση πήραμε και εμείς στην Αθηνα…
Οι υπόλοιποι θα δηλώσουν συμμετοχή στο σερί, προπονούμενοι… κρυφά στις τρισποντες!
Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ακολουθήσω για μια και μοναδική σεζόν το CEB Classic masters trophy…
Όμως, το συγκεκριμένο γεγονός, η αναπάντεχα μεγάλη μου επιτυχία στο Πανευρωπαϊκό – Τρίσποντες του 1990, και η αναπάντεχα μεγάλη μου μπιλιαρδοεμπορική επιτυχία, μ’ έβγαλαν από την τροχιά μου…
Η CEB αντιλήφθηκε την λάθος αποφαση του 1989, πισωγύρισε τέσσερα χρόνια αργότερα, αλλά βέβαια ήταν πλέον αργά…
Πανελλήνιο 1990-91 στην Θεσσαλονίκη… Για πρώτη φορά στην ζωή μου, δεν δηλώνω συμμετοχή σε Κάδρο…
Ασχολουμαι με τις τρίσποντες τώρα πια, όπως και ο Νίκος και ο Σάκης, αλλά παράλληλα εχω δουλειά που δεν αναβάλλεται…
Αφού εγκατέστησα ομως τα μπιλιάρδα του Πάνου Καψάλη στην Κοζάνη, βρέθηκα σαν θεατής στην έδρα του ιστορικού σύλλογου στην παραλία, απέναντι από τα γραφεία της Ολυμπιακής, “σπίτι” ενός από τους σημαντικότερους μέντορες και αναθεωρητές του Ελληνικού Μπιλιάρδου, του Μιχάλη Κακουλίδη, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Δεμερτζή, συμπλήρωνε κατά έναν μεγάλο βαθμό, την εικόνα τού ιδεώδους αθλητικού μπιλιάρδου, εικόνα που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν ποτέ ίδια…
Βρέθηκα εκεί και είδα έναν μεγάλο αθλητή των κρίκων της ενόργανης, τον μαχητή Λάκη Ελευθεριάδη, να εκμεταλλεύεται άριστα την απουσία μας, και να στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος στο 71/2, με 11.5 γενικό, με δεύτερο και πάλι(!) τον Νίκο Κρικέλα, και τρίτο έναν θρυλικό παίκτη του Μπιλιάρδου του Βορρά, τον Κούλη Μπελδερόπουλο!
Υπό τις ίδιες συνθήκες σε λίγες εβδομάδες ο Ελευθεριάδης θα ζευγάρωνε τις πρωτιές του, με την νίκη του στο Cadre 47/1 με 10.0 Γενικό στο Lions, σε τελικό και πάλι(!!!) με τον Νίκο Κρικελα, τρίτο τον επισης Θεσσαλονικιό Νίκο Τσακλίδη, και τέταρτο τον Γιάννη Καλανταρίδη….
Όμως για να μην σας πω εδω ότι ο Τσακλιδης ήταν ήδη δεύτερος και στο 47/2 του ’89, ενώ ο Καλανταρίδης ήταν πρώτος στο 47/2 του ’90, κτλπ, κτλπ, και σας.. μπερδέψω, όλα αυτά τα σπουδαία που έγιναν από το 1990 και μετά, στην δεύτερη περίοδο του σερί χωρίς εμάς τους τρείς, όπου για τουλάχιστον μια εξαετία πρωταγωνίστησαν οι παίκτες της Θεσσαλονίκης, θα τα συγκεντρώσω, και θα σας τα περιγράψω σύντομα …
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1995…
ΣΑΚΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ”

Γιώργος Σακκάς