Δεκαετία 1950 & 1960

Posted by George Sakkas on facebook
March 28, 2021

Δεκαετία 1950 & 1960

Από τα μέσα της δεκαετίας του 50, πολλά καφενεία τοποθετούν και 1-2 μπιλιαρδα, σχεδόν πάντα Γαλλικού τύπου. Μεσα σε λίγα χρόνια, χιλιάδες παίκτες αναπηδουν σε όλη την Ελλάδα, και προσπαθούν να ξεχωρίσουν επιδεικνύοντας την τέχνη τους! Το πρώτο καφενείο που τόλμησε ήταν το ιστορικό Πάνθεον, ενώ τα στέκια που έβρισκες τους.καλους παίκτες, ήταν του Μαυροκεφαλου, το Μοντιάλ και το Ερμής. Έχοντας αρκετά μπιλιαρδα πήραν τον τίτλο του Σφαιριστηρίου, και έγιναν τα πλεον ασυνήθιστα σποτ της πόλης αφού εκεί συναντούσες πολιτικους, τον δήμαρχο Αθηνών, και επώνυμους, ανακατωμένους με ύποπτους, σκοτεινούς και νταλαβεριτζήδες, σε μια ειρηνική, και γεμάτη αμοιβαία εκτίμηση ατμόσφαιρα! Η μαγεία του θεαματικοτερου επιτραπέζιου, ο μυστικισμός και ο νταλγκας του, τους κρατούσε αδελφοποίημενους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρτιδας….

Του Μαυροκεφαλου ήταν στην Ομόνοια, Πανεπιστημίου και Αιόλου,  στον πρώτο οροφο, και ήταν κυριως καλλιτεχνικό στέκι. Έξι πίνακες του Τσαρούχη με γενικό θέμα το πάντρεμα του παλιού κόσμου με τον καινούργιο, έχουν φιλοτεχνηθεί εκεί. Το κατάστημα διέθετε και ενα ή δύο μεγάλα Αμερικανικα/σουπερ 10 ποδων!

Το Μοντιάλ ήταν στην οδό Αραχώβης, στα Εξάρχεια, και γνώρισε μεγάλες δόξες με τον Βασίλη (Μπιλυ) Μαγιορκίνο, Αιγυπτιωτη, τον άνθρωπο που κατά πάσα πιθανότητα έφερε τις τρισποντες στην Ελλάδα, από την χώρα που τον μεγάλωσε, και είχε βγάλει μέχρι και παγκόσμιο πρωταθλητή εκεινα τα χρόνια (Edmond Sussa). Προσκάλεσε την ομάδα της Αιγύπτου, που κατατρόπωσε την Ελληνική, και ιπποτικα αποθεωθηκε, κατασκεύασε μπιλιαρδα αρκετά αξιόλογα πάρα τα πρωτόγονα μέσα. Ιστοριες γελιου με πελάτες που έχαναν παρτίδα, και έπρεπε να σερνουν επί ώρες βαριά κασόνια που είχαν γιαλόχαρτα από κάτω, επάνω σε πλάκες γραφιτη! Ικανός 3σποντιστας ο ιδιος δημιούργησε μια περίπου 15μελη παρέα, και την σπίθα ζωντανή, για αυτο που επρόκειτο να ακολουθήσει 30 χρόνια αργότερα… Ο θρυλικός Κωστας Παπαγεωργίου που ήρθε απο την Κωνσταντινούπολη το1974, ήταν τακτικός θαμώνας εκει… Για δυο δεκαετίες μπορούσες να συναντήσεις, και ολους τους διάσημους παίκτες του ελευθερου, που μοίραζαν τον χρονο τους ανάμεσα στο Μοντιάλ και το Ερμης (Βυζουρη).