Δεκαετία του 70

Posted by George Sakkas on facebook
May 1, 2021
Δεκαετία του 70.
Γιάννης Παπαγεωργίου ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, από το Αγρίνιο,που καταφερε να κερδίσει τον Σάββα Αναστασιαδη, το 1977 στο Ελεύθερο,κόντρα στα προγνωστικά!
Βελτίωσε την τεχνική του μετά το 1975,στην οδό Σπάρτης, στην Θεσσαλονίκη ,στο κατάλληλο περιβάλλον που είχε διαμορφώσει στο “Βυζαντιο”,ο Γιάννης Παπαδόπουλος, με δάσκαλο και καθοδηγητή τον Κώστα Δεμερτζή.

Μετέφρασε από τα Γαλλικά βιβλίο του Jean Marty, και το “μπιλιάρδο αυτός ο αγνωστος” του Roger Conti,το οποίο και διανεμήθηκε από τον Σαββα στους συμμετέχοντες του Βκατηγορια-Borsalino-1978. Η βιβλιοδεσία ήταν προσφορά του Βασίλη Κυπραιου,ικανού παίκτη της εποχής,του οποίου φωτογραφία δεν έχω βρει ακόμα…
Προσωπικά το διάβασα πολλές φορές,και πάντα μου αποδείκνυε ότι το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται πίσω από τα απλά και τα “αυτονοητα”,στα οποία δεν δίνουμε σημασία,γιατί τα …ξέρουμε!
Η προσπάθεια του Γιάννη ήταν ασύλληπτα κοπιαστική,εάν συνυπολογίσουμε ότι όλο το εργο είναι χειρόγραφο,και τα σχέδια επίσης!
Το Ελληνικό μπιλιάρδο, του οφείλει σε ένα ποσοστό την μετέπειτα αγωνιστική του άνθιση…
Χαριτολογώντας, νομίζω ότι δεν του είπα ποτέ, ότι κάποτε που ο Γιώργος Λιαντος θα πήγαινε για φαντάρος,ξενυχτησαμε μαζί στα σκαλιά του σπιτιού μου διαβάζοντας τις μεταφράσεις…..
Ο Γιώργος βλέπεις,ανησυχούσε ότι θα ξεχνούσε τις θεωρίες του Κοντί στον στρατό,και ήθελε να κάνει μια τελευταία επανάληψη!!!