ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ

Posted by George Sakkas on facebook
December 11, 2021

Έλληνες Πρωταγωνιστές μπιλιάρδου
τρίσποντες στην Κέρκυρα, από το 1997 μέχρι σήμερα…

*** Νίκος Ευαγγέλου
είναι ο παίκτης θρύλος του νησιού των Φαιάκων, που κατάφερε πάρα την μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο των εξελίξεων και των αγώνων μπιλιάρδου, να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί με άνεση στην πρώτη κατηγορία Ελλάδος για δεκαετίες… και όχι μόνον!!!

Τον είδα για πρώτη φορά το 1996, σε έναν τελικό Κερκυραϊκού πρωταθλήματος,… αντίπαλός του ο έμπειρος και αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στο νησί τότε, Σπύρος Στρατηγός.
Ο Νίκος που μόλις είχε επιστρέψει από σπουδές στην Ιταλία, σημάδευε με σκανδαλώδη ακρίβεια…
Μεταπήδησε γρήγορα από το αμερικάνικο μπιλιάρδο στις τρίσποντες του γαλλικού, και ξεχώρισε αμέσως στην κατηγόρια νέων, έχοντας συμπιέσει ηλικιακά, με τον έτοιμο για διεθνή αναγνώριση, Νίκο Πολυχρονόπουλο.

Πιο γρηγορά από ότι περίμενε και ο πιο φανατικός του οπαδός, μετέχει στο πανευρωπαϊκό νέων του 1998, στην Murcia της Ισπανίας, εκεί όπου ο Poly δείχνει τα δόντια στους ευρωπαίους… συναδέλφους του, κατακτώντας το τουρνουά με 1.104 γενικό μουαγιέν!

Ο νεαρός τότε Ευαγγέλου, καταφέρνει να ισοβαθμήσει στις θέσεις 5-8 με τον Peter Ceulemans, εγγονό του μέγα θρύλου Reymond!

Εκτός του Poly και του Peter, αρκετοί από τους 16 συμμετέχοντες
σε αυτό το απίστευτα επιτυχημένο για τα ελληνικά χρώματα τουρνουά, έπαιξαν στο υψηλό διεθνές επίπεδο τα επόμενα χρόνια… ανάμεσά τους παίκτες όπως ο φιναλίστ Jeremy Bury, και ο τρίτος Raul Hernantez…

Την σεζόν 2004-05, η ΕΦΟΜ διοργάνωσε για πρώτη και μοναδική φορά, το κύπελλο Ελλάδος στις τρίσποντες, με τον Κερκυραίο να κατακτά την τρίτη θέση πίσω από τους Φ. Κασιδόκωστα, και Κ. Παπακωνσταντίνου!

Στο πανελλήνιο ομαδικό συλλογών, παίζοντας για την “ΑΚΑΔΗΜΙΑ” μαζί με τον Νίκο Πολυχρονόπουλο, τον Γιώργο Σακκά, και τον Κώστα Κόκκορη, κερδίζουν το πρωτάθλημα και συντρίβουν το πανελλήνιο ρεκόρ του γενικού μουαγιέν, αγγίζοντας το 1.600!!!

Επίσης ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο ομαδικό, με την ομάδα που ο ίδιος δημιούργησε, τον “Κρίκο Κέρκυρας”, την μόνη ομάδα της περιφέρειας που κέρδισε ποτέ πανελλήνιο συλλογών…

Στην φωτογραφία από αριστερά
Dick Jaspers, Νίκος Ευαγγέλου.

Νίκος Ευαγγέλου, Dick Jaspers