ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ από το 1981….καλού κακού!

Posted by George Sakkas on facebook
May 20, 2021

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ από το 1981… καλού κακού!
Αϋπνίες… γυριζω σαν το φάντασμα όλη την νύκτα….. Έχω τσεκάρει την τσέπη μου τρεις φορές…. Όλα εντάξει….. Οι διευθύνσεις που αντέγραψα από το περιοδικο της Γαλλικής Ομοσπονδίας είναι ακόμα εκεί…. και οι τρεις…
Academie de Wagram κοντά στην στάση του μετρό Place de Ternes,
Academie de Clichy κοντά στο μετρό Place de Clichy, και η βιοτεχνία της διάσημης τότε φίρμας στεκων Henin Aine, στην οδό Cite Dupetit Thuars στο μετρό Voltaire…
Την διεύθυνση του Jean Marty “Μπιλιαρδα & αξεσουάρ”, που στις ελευθερες του ώρες εκανε…. παγκόσμια ρεκόρ στα cadre, θα την ανακάλυπτα σε επόμενο ταξίδι….
Νωρις το πρωί, μετά από μια τεράστια κούπα γαλλικού καφέ, ο τεραστιος φίλος μου Σταματης, αρχιζει να μου μαθαίνει μια – μια τις κινήσεις για να μετακινουμαι από το χωριό, μέχρι τις Ακαδημίες μπιλιάρδου στο Παρισι….
Όλη η απόσταση δεν είναι ούτε 20 χιλιόμετρα, αλλά η ταλαιπωρία, μεγάλη, εάν δεν έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο, ή ένα… μηνιάτικο για να δώσεις σε ταξι!
Με τα πολλά, φθάνουμε στην πλατεία του Κλισί κοντά στην Πιγκαλ,  την εξίσου διάσημη και κακόφημη, όπως άλλωστε το μεγαλύτερο κομμάτι του Βόρειου Παρισιού…
Εντύπωση μου έχει κάνει το ότι το μετρό εξυπηρετεί 100αδες χιλιάδες κόσμο, κάθε μερα σαν ρολόι, και το ότι οι τύποι από τις αποικίες έχουν σύστημα και αλτικες ικανότητες που τους βοηθά να ταξιδεύουν δωρεάν…. το εχω ήδη σημειώσει….
Ξαφνικά, μπροστα μου, από παλιά φωτογραφία αναγνωρίζω την ισογεια εισοδο της πιο διάσημης Ακαδημίας του
“παλιού μπιλιαρδου”, αφού για δεκαετίες αυτή ήταν η έδρα του υπερπρωταθλητή Roger Conti !
Εδώ τον συναντούσαν μετά από ταξίδια μηνών οι κολοσσοί της Αμερικανικής Ηπείρου…..
…. μουδιασα ολοκληρος ….
Είμαστε στο πεζοδρόμιο μπροστα από την πόρτα του υπέροχου κτιρίου του 18ου αιώνα, η ταμπέλα λέει ότι η Ακαδημία ανοίγει σε λίγα λεπτά, όταν ο απρόβλεπτος Στογιαννος μου ανακοινώνει ότι έχει κάτι δουλειές, και μετά θέλει να γυρίσει στο Βίγιέ λε Μπελ νωρίς, κτλπ ,κτλπ…
Δεν κατάφερα να σας πω μεχρι τώρα, ότι ο Σταμάτης είναι αξιόλογος παίκτης, και ότι στην Αθήνα παίζαμε μπιλιάρδο κάθε μέρα.
Τώρα, το γιατί προτιμά να φτιάξει το δικό του ψωμί στο χωριό, αντί να περιμένει λιγάκι που θα ανοίξει η Ακαδημία του Conti, μόνον ο ίδιος ξέρει!
Εάν με ρωτήσεις, θα σου πω ότι δεν είναι ο τύπος που θα κάθετε να θαυμάζει κάποιον ή κατι… μάλλον δεν το επιτρέπει στον εαυτό του…. Απομυθοποιω τα πάντα…. Άλλη κατηγορία….
Πριν φύγει μου θυμίζει ότι τα μεσάνυκτα σταματουν τα τρένα, και ότι εάν χαθώ και θέλω να ρωτήσω για κάποιο δρόμο, για να αρθρωσω καλα την λέξη ρού (rue), το στόμα μου πρέπει να το κάνω στρογγυλό, σαν τον….. κωλο της κότας!
Αλλιώς, οι Γάλλοι σε… παρεξηγουν!
Σοφά πράγματα!
Επίσης, να μην ξεχνώ, ότι τα γαλλικά μου είναι δύο κλικ κάτω από τα γαλλικά του….. καμακιου, σπορ που ανθούσε τοτε στην… Αρχαία Ελλάδα!
Μπαίνει ο πρώτος, μπαίνει ο δεύτερος πατώντας κάτι σαν κουδούνι, πατώ και εγώ, αλλά η πόρτα δεν μου ανοίγει…
Δεν μπορει….. Η ροή αυξάνεται, μόνον εγώ δεν μπορώ να μπω μέσα, και αναγκαστικά, ενώ η πόρτα κλείνει υποδεχόμενη τον εικοστό μπιλιαρδορο, βάζω… παπούτσι, και περνώ πίσω του με χαμόγελο του στυλ….. όλοι φίλοι είμαστε!
Απελπισία! Βάζω… παπουτσι κάθε μισή ώρα, και το απαγορευτικό με συναντά πάντα στα δύο μέτρα… Κύριε, η αίθουσα διατίθεται μόνον στα μέλη της!
Το κακό είναι ότι βλέπω στο πρόσωπο τους οτι το εννοούν!
Έλα στην θέση μου, όταν διαλυμενος αποφασίζω να δοκιμάσω την τύχη μου στην άλλη Ακαδημία….
Και αν θα τρώω πόρτα παντού;
Μετά από δύο – τρία λάθη στις γραμμές του μετρό, αισθάνομαι όλο και πιο άνετα, και βγαινοντας στην πλατεια Τερν, βρίσκω αμέσως την λεωφόρο Wagram και αμέσως στα δεξιά μου την είσοδο της Ακαδημίας!
Στο βάθος, στα 200 μέτρα της ανηφορικής λεωφορου στέκεται φαρδιά – πλατιά η Αψίδα του Θριαμβου!!! Εκθαμβωτική!!!
Σαν καλός μπιλιαρδορος, δεν διστάζω καθόλου… Στρίβω αποτομα δεξιά για την είσοδο που ίσως με πάει κοντά στους ομοιοπαθεις Γάλλους….
Στην αριστερή φωτογραφία, η Ακαδημία του Clichy, διαφημίζει εμφανίσεις του Roger Conti στα τέλη της 10ετιας του 50.
Στην δεξιά φωτογραφία, το ίδιο κτιριο μισό αιώνα αργότερα….
ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ….

[foogallery id=”1533″]